0264 414 812

Servicii - ORGANIZARI DE AFACERI

Listari de companii pe Bursa de Valori Bucuresti

Cerinte de listare

Piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti este dedicata intreprinderilor mici si mijlocii care indeplinesc urmatoarele criterii:

Cum sa te listezi

Exista doua modalitati prin care companiile pot emite actiuni la bursa. Prima dintre ele este prin vanzarea de noi actiuni efectuata de catre companie, pentru a atrage finantare pentru dezvoltarea sa, in timp ce a doua presupune vanzarea unei parti a pachetului de actiuni detinut de catre unul sau mai multi dintre actionari ca parte a unui exit partial. In al doilea caz, banii stransi sunt incasati de catre vanzator si nu sunt directionati catre companie. Este important de retinut ca, in orice caz, actionarii companiei trebuie sa adopte decizia privind admiterea actiunilor la tranzactionare pe bursa de valori. Aceasta decizie trebuie luata de catre organul statutar al societatii - Consiliul de Administratie si Adunarea Generala a Actionarilor.
In ceea ce priveste procesul de listare in sine, exista trei metode distincte prin care actiunile unei companii pot fi listate pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti:
Oferta Publica Initiala (Initial Public Offering/ IPO) - oferta publica de actiuni care necesita pregatirea unui prospect ce trebuie aprobat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), precum si indeplinirea tuturor procedurilor legale si de reglementare.
Plasament Privat - oferta adresata direct unui numar limitat de potentiali investitori, maxim 149. Nu este necesar sa fie pregatit un prospect care sa fie aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, doar un Memorandum* (nu este necesara aprobarea ASF).
Listare tehnica - nu are loc nicio oferta anterior listarii, ceea ce inseamna ca structura actionariatului societatii nu este afectata in niciun fel, iar compania decide pur si simplu sa beneficieze de avantajele de a fi o societate listata la bursa (vizibilitate suplimentara, credibilitate, transparenta). Pentru listarea tehnica pe piata AeRO, va fi necesar doar un Memorandum*.
* Memorandumul este un document scurt de prezentare a companiei si care include, totodata, informatii privind destinatia fondurilor atrase de la investitori, procedura de selectare a potentialilor cumparatori, numarul de obligatiuni emise si pretul obtinut, metoda de alocare si alte informatii relevante. Dupa admiterea la tranzactionare, memorandumul este publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, in sectiunea dedicata emitentului.
Memorandumul este un document mult mai scurt si concis decat Prospectul, care este necesar pentru orice tip de listare la Bursa de Valori Bucuresti.

Procesul de listare

Etapele procesului de listare a unei companii pe AeRO sunt descrise in continuare:

Tarifele listarii

Costul listarii emisiunii de actiuni pe AeRO nu este fix , variaza intre 5% si 10% in cazul unui IPO.
Urmatoarele tarife sunt percepute :